kakasmandikó

A hónap képe - 2015. március

Kakasmandikó - 2015. március, Zselic

Mi tagadás, márciusban elkapott tavaszi "virágláz". Ha fotótémáról van szó, természetesen a madarak mindig előnyt élveznek, de a március ezen a téren nálam általában uborkaszezont jelent. A téli projektek a lesek rendbetételével zárulnak, és a tavaszi projektek elindítása ugyancsak a lesek rendbetételével kezdődik. Ezek erre az időszakra esnek. Viszont a természet ébredésével előbújó kora tavaszi virágok kellő inspirációt adtak. Természetfotós próbálkozásaim egyik alanya annak idején a kakasmandikó volt, ezért nagyon szeretem ezt a szép, törékeny növényt. Most márciusban több időt szántam rá, hogy a régi szép élményeket felelevenítsem. Több év után jó volt ismét közöttük hasalni, és újabb kompozíciókat kipróbálni.

A kép Pentax K-5 II vázzal, Sigma 70-300 mm 1/4-5.6 DG APO Macro optikával, f 5,6, 1/100, ISO 200 beállításokkal készült.


Pécs, 2015. március 30.

A mandikók erdeje

A múltkori röpke kakasmandikós látogatásom hagyott bennem némi hiányérzetet. Az akkor látottak elindították a fantáziámat, vissza kellett mennem. Az akkor még bimbós tövek nagyon jó kompozíciós lehetőséget kínáltak, és ezek a fejemben már képpé formálódtak.

Az eltelt kb egy hét meghozta azt, amit vártam. Szépek voltak a magányosan álló tövek is,

  

de az igazán izgalmas helyzeteket a több tőből álló csoportok adták. 

Nagyon szép volt. Csak a megfelelő nézőpontot kellett megtalálni...


Pécs, 2015. március 17.

Zselici hangulat

A Zselicben volt dolgom, így arra is időt szakítottam, hogy egy kicsit hasaljak is a kedvenceim előtt. Rég láttam őket, jó volt egy kicsit feleleveníteni a régi élményeket. A téltemetők már a vége felé járnak,

a kakasmandikók viszont még csak most kezdik.

Az utolsó szál

A későn érkező meleg azt eredményezte, hogy az ilyentájt nyíló virágok robbanásszerűen beindultak, és villámgyorsan lezajlik a máskor kicsit elhúzódó virágzásuk. A hét elején jött a hír, hogy kinyílott a kakasmandikó. Más dolgom lévén, nem rohantam azonnal a szép kis virágokhoz, de a hét vége felé az egyik délután alkalmasnak tűnt egy gyors látogatásra. A lemenő nap fényeit még ki tudom használni. Izgatottan nyomtam a gázt, mert Gábor barátom szerint soha nem látott mennyiségben nyílnak a mandikók. A lelkesedés aztán alább hagyott, mikor az úton Miki hajtott velem szembe. Gyors telefonos diskurzus után, amit persze szigorúan az autós kihangosítón keresztül tettünk :), megtudtam, hogy a virágok elnyíltak. Nem lehet, mondom, hiszen egy-két napja még tetőfokán volt a virágzás. Hát lehet. Az egész populációból egy, azaz EGY szál virágzott még, amit Miki után én is körbefényképeztem. :)


Pécs, 2010. március 27.

Variációk kakasmandikóra

A tavaszi hangulat elengedhetetlen része, hogy megnézzem nyílik-e már a kakasmandikó. Az odavezető út találgatásai, a faluszéli romos ház, az árokpartot borító hóvirágok, a teli vizesárokban úszkáló béka petecsomók, mind hozzátartoznak a mandikó - fényképezéshez. Ez a felülről jelentéktelennek tűnő virág lehasalva egészen mást mutat. Minden évben elcsábulok, és leheveredve próbálgatom a különböző beállításokat. A felszerelés teljes skáláját kipróbálom, hogy mi adja a legjobb eredményt. Derítés innen - onnan, ellenfény - frontfény, szűk vagy tág blende, minden évben ezek a kérdések, de aztán mindig rájövök, hogy a mandikó így is szép, meg úgy is szép. Persze a márciusi időjárás itt is sokszor közbeszólt, de idén a nap is kisütött...


Pécs, 2009. március 16.