leánykökörcsin

Mecseki hangulat

Elkapott valami. A tavasz az oka, na meg az első virágok. Nagyon ráhangolódtam a témára, így most megint pár virágfotó következik, ezúttal a Mecsekből.

Nagyon tetszenek nekem az olyan jellegű képek, ahol a növény egy ködös, homályos előtérből emelkedik ki. Ilyeneket próbáltam készíteni ezúttal is. Nem mindig adottak a körülmények, de talán a tőzikénél szerencsém volt.

Nem úgy a leánykökörcsineknél. Az első nyíló tövek nem túl jó helyen nőttek fotós szempontból, de ha már ott voltam, néhány képet csak készítettem róluk. Miközben a jó mosás megtalálásával próbálkoztam, a keresőben megjelent egy méh.

Ó de jó, ezek a meleg napok előcsalogatták őket, és egyből meg is találták az első virágokat. A téma egyből adott volt. Az egymás után érkező méhekre koncentráltam, és megpróbáltam a megfelelő pillanatban exponálni.

Jó volt nézni őket ahogy kutattak a nektár után, jó hangulatba kerültem. :)


Pécs, 2015. március 10.

A hónap képe - 2014. március

Leánykökörcsin - 2014. március, Mecsek

Eltelt a március. A tavasz gyorsan, nagy léptekkel tört be a Kárpát-medencébe. Nekem is hirtelen sok lett a tennivalóm. Az egymás után előbújó és virágba boruló kora tavaszi növények felkeresése minden évben kötelező program. Így volt most is. Ebben az évben a számba vételen kívül valahogy a fotózásukhoz is kedvet kaptam. Ezért a hónap képét is ezek közül a fotók közül választottam. Az ezerarcú leánykökörcsin sokak kedvelt fotótémája. Nem vagyok ezzel én sem másképp.Sosem mutatja ugyanazt az arcát. Idén én most a kicsit visszafogott, szégyenlősen bimbózó leánykökörcsint fényképeztem.

A kép Pentax ist Ds vázzal, Sigma 70-300 mm 1/4-5.6 DG Macro optikával, f7,1, 1/100, ISO 200 beállításokkal készült.


Pécs, 2014. március 31.

Virágaim

A természetfotózás magányos sport. Mondta egyszer egykori fotós mentorom. Én is így gondolom. A természettel való kapcsolat akkor lehet igazán közeli, ha a fotós képes picit emberi mivoltától megszabadulni, és kellő körültekintéssel, alázattal közeledik akár az állatokhoz, akár a növényekhez. Éppen ezért a fotózások legtöbbször magányosan történnek. Én így szeretem. De az átélt élményeket azért időnként jó megosztani másokkal is. És kivel mással, mint saját gyermekeinkkel. Szeretem, ha néha elkísérnek. Egy jó kis kökörcsinfotózásra most is kaphatóak voltak.

Az egy hete még apró, bimbós növények szépen növekednek. És újabb bimbós tövek is megjelentek már. A törpe növésű tölgyek és virágos kőrisek között jó felfedezni az újabb és újabb növényeket.

Szép, lilás-kékes szirmaik már jól látszanak.

És az elsők már teljes pompájukban mutatják magukat. Sokan és sokféleképpen fotózták már ezt a növényt. Én is. De megunni még nem tudtam, sőt azt hiszem, pár nap múlva megint visszatérek.


Pécs, 2014. március 3.

Mostanában a Mecsekben - Leánykökörcsin

Rohamléptekkel halad a természet ebben a korai tavaszban. Enyhe gyanúval érkeztem a leánykökörcsin egyik mecseki élőhelyére. És lám, nem hiába. Bár még az elején vannak ugyan, de a növények már szépen bújnak elő. Egyik-másik már csak napokkal van a virágzás előtt. És még mindig csak február van. :)


Pécs, 2014. február 25.

Tavaszi történések

A tavasz beköszöntével sok dolgom akadt. A munka mellett fotós projektjeimmel is foglalkoznom kellett. Bár most a fotózásnak inkább a háttérmunkái kerültek előtérbe. A jól sikerült etetős szezont a meleg beálltával lezártam. Az etetőt leszereltem, és a les újra felvette eredeti funkcióját, az év következő részében itatóként működik. A madárforgalom persze változik az idő előrehaladtával, de egy percre sem állt le. A vízre nagy szükségük van a madaraknak ilyen aszályos időszakban, így látogatják is rendszeresen. Egy itató működtetése tehát nem csak öncélú dolog, hanem fontos madárvédelmi tevékenység is. Az már csak szerencsés hozadéka, hogy igen kellemes fotók készülhetnek, miközben a madarak szomjukat oltják. Ez lesz sorban a negyedik szezon az itatónál. Kíváncsian várom, hogy mit hoz az év ezen a téren.

A növények is beindultak. Bár a korai vadvirágoknál volt egy kis csúszás a nagy hó miatt, de mostanra minden behozta a lemaradást. A jelentősebb védett növényállományokat minden évben végig járom. Az ellenőrzés mellett persze mindig szakítok egy kis időt arra, hogy elmerülhessek a részletekben.


Pécs, 2012. március 25.

Tavaszköszöntő

Sokaknak az első tavaszi fotós élmény a virágokhoz kötődik. A hosszú tél után üdítő látvány a kora tavaszi színkavalkád. A virágmustrát idén én is egy slágernövénnyel kezdtem. Sokan, sokféleképpen lefényképezték már. Mégis örömmel hasalok le mellé mindig, hogy megcsodáljam szép kékes-lilás színét és bundás szirmait. Hát persze, ő a leánykökörcsin.


Pécs, 2011. március 21.