gyurgyalag

Köpetelő gyurgyalag

Egyre jobban izgatja a fantáziámat a gyurgyalagos sztori. A legutóbb lefilmezett köpetelés fotózásának lehetősége, és az új hely varázsa egyik este ismét kicsábított. Bár az első délutáni les eredménytelennek bizonyult, úgy voltam vele, hogy az nem lehet, hogy este nem tudok fotózni. A hely adottságai miatt a lemenő nap sugarai ellenfényes kompozíciós lehetőséget adnak, mindenképpen ki akartam próbálni, hogy a fényképeken ez hogyan mutat. Megérkezésem után alig telt el öt perc, és a gyurgyalag már a bokor ágán hintázott. Na, valahogy így képzeltem én is. :) Egymás után tette a köröket, hogy egy rovart elkapjon.

Izgalmas a helyzet abból a szempontból is, hogy az általam kiszemelt bokor friss hajtásai sokat nőttek az előző fotózás óta eltelt pár nap alatt. Azt a célt tűztem ki magam elé, hogy ha a helyzet engedi, akkor megpróbálom a gyurgyalagokat a természetes környezetükben megörökíteni. A gyurgyalag fényképezésének általános módja, hogy a fészkelőhely közelében kihelyeznek egy ágat, amit szerencsés esetben a madarak elfoglalnak, lehetőséget adva a fotózásra. Ez általában be is válik, én is ezt a gyakorlatot követtem az elmúlt években. Ezzel próbálok idén szakítani. Azokon az ágakon, és azokon a bokrokon próbálom őket fényképezni, amit amúgy is használnak. Azt már most látom, hogy így sem lesz két egyforma fotózás. A vadrózsa hajtásai gyorsan nőnek, és remélhetőleg kellő változatosságot is adnak majd a különböző kompozíciókhoz. Szóval ezen mesterkedem. Ilyen megfontolással próbáltam most is a képbe komponálni az éppen előttem ülő madarat, amikor az furcsán kezdte púposítani a hátát, és erősen tátogni kezdett. Egyből beugrott a hétvégén lefilmezett jelenet, köpetelni fog! Nem is voltam rest, eleresztettem egy szép hosszú sorozatot. A gép pedig tette a dolgát, és a kártyára írta a hőn áhított jelenet egyes kockáit.

Ennél több nem is kellett aznapra. A nap is elbújt a felhők mögé, a madarak is csak ücsörögtek az ágon.

Bár kétségtelen, hogy ez a hidegebb színárnyalat is nagyon jól áll ezeknek a madaraknak, hazafelé vettem az irányt.


Pécs, 2014. május 29.

Végre gyurgyalag

Régen keltem korán fotózás miatt. Nem is emlékeztem, hogy ez mekkora fájdalommal jár. :) De mivel a korán kelés erősíti a jellemet, ezért hát hajnalban elindultam újonnan felfedezett gyurgyalagos helyemhez. Abban bíztam, hogy a legutóbbi sikertelen délutáni próbálkozás után, most egy reggeli les talán eredményes lehet. Meglepően korán világosodik. 4:30-kor már a sátorban ültem, de már gyakorlatilag világos volt. A gyurgyalagok még azért szerencsére nem mozgolódtak. Mindenképp előttük akartam a helyszínre érkezni. Az első "prü-prü" hangok jócskán napfelkelte után vegyültek a reggeli madárzsivaj hangjai közé. Ekkor kezdtek mozgolódni a gyurgyalagok. Aztán röviddel utána már tőlük volt hangos a környék. Szeretem ezt a reményteli várakozást, hogy vajon a sátor fölött áthúzó madarak közül melyik lesz az első a kiszemelt ágon.

De aztán hamar meg is érkezett az első madár. Gyors kattintások, és az idei első gyurgyalagfotók már a kártyán voltak. Szépen ringatózott a vadrózsabokor kinyúló, száraz ágán.

Nagyon szeretem ezeket a szép madarakat. Igaz, hogy nem először fényképezem őket, de minden újabb alkalom egy újabb élmény is. A reggeli toalett is az ágon történt. Egy-két rövid kör után rendbe szedte tollait.

Majd egy gyors tollrázás, és már ment is az újabb rovar után.

Tulajdonképpen így telt a reggel. Egy kör vadászat, egy kis pihenő.

Egy hosszabb ücsörgés alatt gondoltam készítek egy rövid videót. Ha már a technika lehetővé teszi, megpróbálkozom vele. Talán a beszámolóimat is színesebbé tudom tenni néhány rövid mozgóképpel. Szóval átkapcsolok videó módba, és elindítom a felvételt. A madár meg szinte azonnal elkezd furcsán viselkedni, mejd hirtelen köpetel egyet. Majd a méreg evett meg. Ez az egyik jelenet, amit régóta szeretnék lefotózni, de még nem sikerült rendesen. Hát most is lekéstem. De sebaj, legalább lefilmeztem. :) A gyurgyalagok a rovartáplálékuk kemény kitinvázát nem tudják megemészteni, ezért köpet formájában időről-időre felöklendezik. Laikusnak furcsának hathat, de ez nem is annyira ritka a madárvilágban. Szóval itt a videó, lejátszás előtt érdemes HD módba állítani. :)


Pécs, 2014. május 25.

Gyurgyalagozni voltam

Aki régóta követi madárfotós történetemet, tudja, hogy gyurgyalagos fotózásaim egy helyhez kötődnek. Gyerekkorom madarászhelyszínei között találtam meg azt a partfalat, ahol eddig ezeket a madarakat fényképeztem. Egy probléma adódott csak ezzel az elmúlt évek alatt. Ritka hazalátogatásaink alkalmával kevés időt tudtam a gyurgyalagokra szánni. Szezononként egy, maximum két esetben tudtam kiülni hozzájuk, ami vagy hozott eredményt, vagy nem. Ennél fogva sok olyan elképzelt jelenet van még a fejemben a gyurgyalagokkal kapcsolatban, amit még nem sikerült képi formában kifejezni. Ezek az okok késztettek arra, hogy új helyet keressek, ami elérhetőbb közelségben van, és lehetőséget ad a többszöri fotózásra is. Meg is találtam a megfelelőnek tűnő helyet. Pár órás megfigyelés elég volt, hogy a madarak mozgását kifigyeljem. Ez alapján másnap délután be is sátraztam egy bokor mellé, amit szívesen használtak pihenőhelyként.

Jónak is ígérkezett az este, de aztán valamiért teljesen ellaposodott a dolog. A kezdetben aktívan mozgó gyurgyalagok inkább a környéken vadásztak, mintsem hogy az objektívem előtt ücsörögjenek. A lemenő nap fényében csak az üres ágakat bámultam. Szerencsére az estét, mint már annyiszor, egy másik fotótéma mentette meg. A környező bokrokon őszapók tűntek fel. Mint megannyi cserregő, nyeles tollgombóc repkedtek egyik bokorról a másikra. A kis kémlelőnyíláson keresztül próbáltam követni őket, amikor egy hirtelen megjelent azon az ágon, ahova a gyurgyalagokat vártam.

Szeretem ezeket a pici madarakat, úgyhogy egyből felpörögtek az események. Gyorsan megkértem a telefonomat, hogy szóljon az érdekemben pár szót, aminek meg is lett a hatása.

Az őszapócsapat pár percig elidőzött a sátram körül, mielőtt tovább álltak volna.

Hát így jártam. Nem tudom ezt lehet-e jó jelnek tekinteni, majd kiderül. :)


Pécs, 2014. május 24.

A hónap képe - 2013. május

Gyurgyalag pár - 2013. május, Tolnanémedi

Két év kihagyás után sikerült újra összefutnom a gyurgyalagokkal. Egy szép délutánt tudtam velük eltölteni kedvenc löszvölgyemben. A madarak közül néhányan egészen alacsonyan lévő beszállókat használtak. Mindössze fél méterre a talajtól pihentek meg két vadászat között. Ez a szokatlan helyzet, és a területen virágzó különböző növények adták annak a kompozíciónak az ötletét, amelyet megpróbáltam képbe önteni. Ennek a fotózásnak lett a terméke ez a kép, melyet most a hónap fotójának választottam.

A kép Pentax ist Ds vázzal, Sigma 70-300 mm 1/4-5.6 DG Macro optikával, f5,6, 1/400, ISO 200 beállításokkal készült.


Pécs, 2013. május 31.

A gyurgyalag éve

Idestova 3 éve történt, hogy utoljára gyurgyalagot tudtam fotózni. A 2010 tavaszi sorozat óta ez nem sikerült, leginkább időzítésbeli problémák miatt. Mivel a mostani május közepi tolnanémedi látogatásunk szerencsésen egybe esett egy hosszú hétvégével, időt tudtam szakítani arra, hogy kedvenc löszvölgyemet felkeressem, és megpróbáljak valamit tenni annak érdekében, hogy a magam módján én is csatlakozzam a gyurgyalagot népszerűsítő madárvédelmi kampányhoz. Szóval az egyik délután felszerelkeztem, és elindultam gyurgyalagot fotózni. Mivel különösebben nem készültem elő rá, egy kis távcsöves helyzetfelmérésre szükség volt. A völgy, ami egykoron téglagyárnak adott otthont, majd érdemtelenül szeméttelepként működött, ma a gyurgyalagok zavartalan otthona. A téglagyártás miatt kialakított meredek partfalak ideális otthont adnak a madaraknak. Körülbelül fél órás távcsövezés után már készen állt a haditerv. A partfalak körül úgy 15 pár gyurgyalag sürgölődött. Valamelyek már az üreget készítették, valamelyek csak a közelben vadászgattak, de mindannyian már párban mozogtak. A korábbi évek taktikája az volt, hogy a költőüregeket rejtő fal fölé beszállóágat szúrtam, és azon fotóztam a madarakat. Most azonban ezen változtattam. Említettem, hogy egy időben, 15-20 évvel ezelőtt a hely szeméttelepként üzemelt. A szemétlerakás után a terepet valamelyest rendezték, de persze ez nem múlt el nyomtalanul. Több helyen lehet a növényzet között törmelékhalmokra bukkanni. Egy ilyen törmelékhalomnál, ahol a növényzet nem takart teljesen, egy vastag drót állt ki a földből mintegy 50-60 cm-re. Ezt a drótot használta egy pár gyurgyalag folyamatosan. Pár kör vadászat után mindig ide szálltak le. Egészen újszerű helyzet teremtődött meg ezzel, hiszen nem valamilyen magas fa vagy bokor csúcsán üldögéltek, hanem fotózható magasságban. Ráadásul a fényképezéssel a partfalaknál nem zavarnám az ott szorgoskodó madarakat. A gondolatot tett követte, és a drót helyébe egy ág került, az ág mellé pedig a lessátor. A többi a madarakon múlott.

Nem is kellett sokáig várnom, talán 15 perc sem telt el, és már ott ült előttem egy madár, amit gyorsan még kettő követett.

Rövid perlekedés után azonban már csak kettő, hím és tojó használta a beszállóágat. A harmadik, egy próbálkozó másik hím, csak néha zavarta meg a meghitt idillt.

A párocska uralta a beszálló körüli teret. Időnként felszálltak, vadásztak, és a prédával együtt tértek vissza ismét.Ilyenkor heves farokrázással üdvözölték egymást, és a hím gyakran meg is ajándékozta a párját egy-egy finomabb rovarral.

A táplálkozások után szertartásos tollászkodás következett, ami néhányszor teljesen szinkronban zajlott. Nagy az összhang közöttük.

Ha közben másik gyurgyalag repült el a közelben, hangos prü-prü http://volgyisandor.extra.hu/sites/default/files/images/gyurgyalag22.jpg" />

A földközeli helyzet viszont másra is lehetőséget adott. Néhány alkalmas beszállás után, mikor jó helyre ültek a madarak, megpróbáltam a képekbe az éppen virágzó növényeket is belekomponálni. Így adódott, hogy néhány fotón a kaszanyű bükköny is helyet kapott.

 

Jó délután volt. Hazafelé menet elgondolkodtam, hogy milyen érdekes az élet. Ahol egykor a nagyszüleim kemény munkával keresték a kenyeret, a még működő téglagyárban, ott most én 60-70 évvel később gyurgyalagot fotózok. Szeretem ezt a helyet.


Pécs, 2013. május 21.

A hónap képe - 2010. május

Gyurgyalag pár - 2010. május, Tolnanémedi

Májusban a hónap képét a gyurgyalagokat bemutató fényképek közül választottam ki. Nagyon megkapó volt, ahogy a hím a nász reményében különböző ajándékokkal próbált kedveskedni a tojónak. Sokszor sikertelenül, mert az holmi lószúnyoggal nem érte be. Így hát csak ültek egymás mellett, amíg egy jobbnak tűnő ajándéknak való arra nem vetődött.

Expozíciós adatok: Pentax ist Ds; Sigma 70-300 mm 1/4-5.6 DG Macro; f:6/7, 1/60, ISO 200.


Pécs, 2010. június 1.

Gyurgyalagok

A Tolnanémedin töltött hosszú hétvégére fotós tervekkel érkeztem. Sajnos az eredeti elképzelésem nem jött össze. A korábban megtalált nyaktekercs nem költött, a búbos banka projekt pedig átment mezei veréb telepítésbe. :) A kihelyezett odút ugyanis ők foglalták el, nem pedig a banka. Mit volt mit tenni, nagy dérrel-durral kirohantam a tavalyról már ismerős gyurgyalagjaimhoz. Már egy ideje visszajöttek, és a mostoha időjárás ellenére már a költőhelyen kell lenniük. Napnyugta előtt kiraktam egy beszállóágat, és egy lessátrat, hogy majd hajnalban kitelepszek pár órácskát.

Négykor keltem, és a hajnali "frissességgel" tolattam ki az udvarból. Az utcán furcsa zajra lettem figyelmes. A kerítés mellett hangosan szuszogva egy sün battyogott hazafelé éjszakai portyájáról. Mivel nagyon ritkán találkozunk, egy fényképet azért eleresztetem.

E rövid kis közjáték után már a lessátorban kucorogtam. Megint nem sikerült valami tágasra, de pár órát kibírok benne. Épphogy csak világosodott, de a homokbánya éledezett. Felébredtek a seregélyek. Hangos rikácsolással kezdtek neki a napi sürgés-forgásnak. Már bőven fiókákat etetnek. Az első látogató is seregély volt a beszállóágon.

Kicsit többet kellett várni a gyurgyalagokra, de ők is megjelentek. Az első napsugarakra már ők is a levegőben parádéztak. És szerencsére az új beülőt is egyből birtokba vették.

Hangos prü-prü és tollászkodás közben várták, hogy melegedjen a levegő, és a rovarok is röpülni kezdjenek. Persze én csak örültem a várakozásnak, nyomtam az exponáló gombot, amikor csak lehetett. A hajnali toalett pillanatait ellesni nem minden nap lehet.

Amint mozgolódni kezdtek a rovarok, madárkáim is mozgásba lendültek. Gyurgyalagéknál ez a nász időszaka, melynek rituáléja van. A hím megajándékozza a tojót, mielőtt az kegyeibe fogadja. Az ajándék általában egy-egy ízletes rovar. Nagyon szép egy ilyen pillanat, amikor a hím odaadással közeledik a néha még tartózkodó tojóhoz.

Végül három és fél óra kuporgás után, elgémberedett tagokkal és persze jó néhány memóriakártyára rögzített élménnyel indultam haza.


Pécs, 2010. május 25.

Gyurgyalagok másodszor

Nem tudtam ellenállni, és másodjára is meglátogattam gyurgyalagékat. Két hét alatt nagy változások történtek a löszfal lakótelepen. Seregélyeknél kirepültek a fiókák, és már együtt bandáznak a mezőgazdasági területeken. A hangos népség eltűntével csendesebb lett a környék. Gyurgyalagoknál valószínüleg a tojók már a tojásokon ülnek, mert nagyon gyenge volt a mozgás. A korábban megfigyelt ajándékozós párzásos jelenetek elmaradtak. A hímek úgy óránként megjelentek, tettek egy-két kört, le-leszálltak a beszállóágakra, aztán megint elhúztak. Kevés lehetőség nyílt a fotózásukra. Talán majd a fiókaetetés időszakában mozgalmasabb lesz a terep. A nagy várakozás közepette megint jött egy váratlan vendég. A környező bokrokban fészkelő tövisszúró gébics pár tojója szállt egy pillanatra a gyurgyalagos beszállóra. Két kocka erejéig maradt.

Arra gondoltam, hogy milyen jó lenne, ha a környéken mozgó sárgarigó is meglepne pár kattintásig.


Pécs, 2009. június 20.

Három napos gyurgyalag akció

A hosszú hétvégén ismét Tolnanémediben találtuk magunkat. A három, négy nap lehetőséget ad arra, hogy a környéken szétnézzek egy kicsit. Most konkrét tervekkel érkeztem. Gyurgyalagot akarok fényképezni. Az itt lévő löszhátak szakadásaiban, homokbányákban, partfalakban több helyen is fészkelnek. Már többször volt hozzájuk szerencsém, de eddig mindig távcsövön keresztül. Most ki akartam próbálni, hogy milyenek objektíven keresztül. Ehhez viszont elő kellett készülnöm. Még péntek este terepszemlét tartottam. Körülbelül ismerem a lehetséges helyszíneket, még gyerekkori kóborlásaimból. Ezek közül a helyszínek közül kellett kiválasztani az ideálisat, néhány szempont figyelembevételével. Legfontosabb, hogy legyen gyurgyalag azon a helyen. Könnyen megközelíthető legyen, több órás gyaloglásra nincs időm. A reggeli és esti fények is jól megvilágítsák a beszállóágakat. Ne legyenek magas fák és bokrok, amiket a madarak használnak, mert nem lesz jó a perspektíva. Rövid terepbejárás után meg is lett az a hely, ami kerestem. Magas partfal, jó fények, nincsenek magas fák, bokrok, és még gyurgyalagok is vannak. Nosza hamar egy leskunyhót állítottam a partfal tetejére a helyszínen talált száraz ágakból és némi zöld gallyból, az elejére pedig álcaháló került.

Öt méteres távolságra pedig egy beszállóágat állítottam a partfal tetejére.

Másnap reggel fél ötkor már a leskunyhóban kuporogtam. Kicsit szűk lett, de talán jó lesz. Amíg a kora reggeli hangokat hallgattam, feketerigó, fülemüle, sárgarigó egy fácán baktatott el a sátor előtt két métrre. Nem vett észre, úgyhogy az álca jól sikerült. Lassan a löszfal lakótelep is ébredezni kezdett. Mezei verebek és seregélyek jöttek elő, akik a gyurgyalagok elhagyott üregeiben költenek. Kb másfél órai várakozás után megjelentek a gyurgyókák is. A partoldalból kilógó gyökereken üldögéltek. Nem voltak valami mozgékonyak. A seregély csapat viszont annál inkább. Miután teljesen elzsibbadtam hazamentem. Este viszont megint a lesben ültem. Kicsit tartottam tőle, hogy a madarak szeme láttára ülök be, de öt perc sem telet el és veréb, seregély és GYURGYALAG csücsült a beszállóágon.

Gyurgyóka pajtás a beszálló tetejéről vadászott. Onnan indult egy-egy rovar után, és oda is szállt le utána.

A fényképező folyamatosan csattogott. Táplálékot hordó seregély, táplálkozó gyurgyalag is kockára került.

Hihetetlen, de egy nap után úgy használták a beszállóágat, mintha mindig is ott lett volna. Harmadik napon már a szép habitusképek helyett, mozgalmasabb fotókat szerettem volna. De a gyurgyóka nagyon gyors madár. A le és felszállást próbáltam elkapni, több-kevesebb sikerrel. Sok üres ágat fényképeztem, mire a madár is a képre sikeredett kitárt szárnyakkal.

Volt egy meglepetésvendég is. Még jóval napfelkelte előtt egy cigánycsuk termett a beszállón. Pár kép róla is sikeredett.

Nagyon jó élmény volt ilyen közelről figyelni ezeket a színponpás madarakat. Biztosan lesz még folytatása.


Pécs, 2009. június 2.