téltemető

Zselici hangulat

A Zselicben volt dolgom, így arra is időt szakítottam, hogy egy kicsit hasaljak is a kedvenceim előtt. Rég láttam őket, jó volt egy kicsit feleleveníteni a régi élményeket. A téltemetők már a vége felé járnak,

a kakasmandikók viszont még csak most kezdik.

Tavaszi hangulat

Bár még februárt írunk, tagadhatatlanul elkezdődött valami. Enyhe szelek fújnak, csendes eső áztatja a földet, és éjszaka sem esik a hőmérő higanyszála nulla fok alá. Látszik ez a természetben is. Napról-napra többet mutat magából. A Dél-Zselic lankás dombjai között elkezdte költését a réti sas, az erdőkben dobolnak a harkályok, megszólalt a kék galamb. Az avarból pedig előbújt a hóvirág, szártalan kankalin, kisvirágú hunyor és a téltemető is. Hagyományos tavaszi tiszteletkörömet idén is megtettem, hogy lássam minden rendben van-e a téltemetős erdőben.

Az éjszakai esőnek hála vízcseppekkel díszítve, a virágzás kellős közepén találtam szép kis virágaimat.


Pécs, 2010. február 25.

A hónap képe - 2009. március

Tavaszi látomás - Téltemető - 2009. március, Dél-Zselic

A március, mint minden évben a tavasz jegyében telt. Elkezdtek nyílni az első virágok, beindult a természet. Színek, formák, hangok teszik ilyenkor izgalmassá a természetjárást, a tél szürkeségével és némaságával ellentétben. Az első helyszín, amit minden tavasszal felkeresek a téltemetőket rejtő erdő. A hóvirágok, hunyorok között elszórtan előbújó, sokszor még fagyos éjszakákkal dacoló, sárga virágok évről-évre rabul ejtenek. Tradíciója van a téltemető fotózásának. Nem lehet ajtóstól rontani a házba. Először körbe kell járni a hejszínt. Minden virágot megnézni, több oldalról, lehajolva. Méregetni a napsütés (ha éppen szerencsénk van) irányát. Mérlegelni a lehetőségeket. És ha már megvan a koncepció, akkor jöhet a megvalósítás. Először mindig egy-egy távolabbi felvétel. Egész alakos virágportré. És ha a kötelező felvételek megvannak, jöhet a kísérletezés. Az elmélyülést és koncentrációt, amit a téma megkíván, a fotózás utáni sáros, vizes ruhám is jelez. A márciusban készült fotók közül ez a kicsit sejtelmes közeli felvétel lett a hónap fényképe.

Expozíciós adatok: Pentax ist Ds; Jupiter 85; harmónika kihuzat; M42-Pentax átalakító; f:2,8, 1/2000, ISO 200.


Pécs, 2009. április 1.

Első az elsők között

Mindíg nagy élménynek számít, ha a tél végeztével elkezdődik a kora tavaszi virágzás. Ilyenkor pontos haditerv készül, hogy a virágkalendárium szerint, és a saját tapasztalatok alapján, sorra nyíló vadvirágokat, azok élőhelyét milyen sorrendben látogassam végig. Szoros menetrend ez, mert a hirtelen beköszöntő tavsz hatására berobbannak a virágok, és ha nem tervezek előre, akkor csak kapkodom a fejem, és mindenről lemaradok. Szóval az első hadmozdulat minden évben a Dél-Zselic lankái között megbúvó kis téltemető populáció felé irányul. A február végén előbújó, egy-két hétig virágzó kis védett növény az egyik kedvencem. Nehéz jól megfotózni, mert az ilyenkor jellemző változatos időjárás már többször megtréfált. Bizony el kell kapni azt az egy vagy két napot, amikor én is ráérek, az eső sem esik, a nap is süt, és az autó is indul. Ez nem minden évben sikerült, ezért kevés jó téltemető fotóm is van. Idén a második alkalom volt, amit talán sikeresnek mondhatok. Igaz, hogy nyakig sáros lettem, mert hát megfelelő perspektívát találni a vizes, sáros talajon nem egyszerű, de talán megérte.

Trillázó csuszkák, doboló harkályok, búgó kék galambok és a pocsolyából halkan brekegő erdei békák adták az aláfestést.


Pécs, 2009. március 8.