odútelep

Odútelep

Május végére a cinegék első fészekaljai kirepültek, de a másodköltések még nem kezdődtek el. Valamennyi odúban csak a letaposott, használt fészkek voltak. Így most nem volt más dolog, mint a takarítás. Csak a peléket találtam a megszokott helyükön. A mogyorósok formás kis fészkükben aludtak, őket nem abajgattam egy fotó kedvéért. A nagy peléket viszont könnyű volt fényképezni. Rám sem hederítettek, csak húzták a lóbőrt. Az egyik odúban egy magányos egyedet,

míg a másikban magam sem tudom mennyit találtam. :)


Pécs, 2015. május 29.

Odútelep

Május első felére az odútelepen nevelkedő cinege fiókák lassan kirepülés előtt állnak. A  legutolsó ellenőrzéskor már madaraktól tömött odúkat találtam. A helykihasználás náluk azt hiszem maximális. :)

A cinegéken kívül más lakókat is találtam. Három odút is pelék foglaltak. Egyben mogyorós, kettőben pedig nagy pelék néztek vissza rám, amikor a tetőt elfordítottam.

Egy odú pedig igazi meglepetést tartogatott. Amikor le szoktam emelni az odúkat, a súlyukból már lehet következtetni arra, hogy van-e bennük fészekalj. Ez elég nehéz volt, gondoltam is, hogy jól meg van tömve fiókákkal. Hát nem. Egy öt tojásos kihűlt fészekaljat láttam benne. Ám mikor vissza akartam zárni a fedelet, valami mozdult a sarokban, és egy farok tűnt el a fészek alatt. Aha, valami el akar bújni. A fészekcsészét kivéve derült ki, hogy egy erdei sikló volt a fészek alatt.

Az erdei sikló gyakori fosztogatója az énekes madár fészkeknek, én azonban eddig ilyen helyzetben még nem találkoztam vele. A siklónak persze nem tetszett, hogy lelepleztem, egyből menekülőre fogta.

A hasán lévő három dudor azt is elárulta, hogy pár tojást már elfogyasztott. Persze nem bántottam, de egy kis pózolásra azért rávettem, mielőtt útjára engedtem. :)


Pécs, 2015. május 16.

Elkezdődött

Újabb tavasz, újabb remények az odútelepeken. Vajon mit hoz ez az év? Lesz újra búbos cinege költés? Több év után lesz végre gyöngybagoly a templomtornyokban? A kérdésekre a következő hónapok választ fognak adni. Mindenesetre az ellenőrzési munkák elkezdődtek. A tornyokban a gyöngybaglyoknak nem sok nyomát találtam, de a szokásos ládában a megszokott macskabagolypár már szép fiókákat nevel.

A cinegés odútelepeimen viszont egészen konkrét nyomokat találtam. Helyenként ugyan már kotlanak a széncinegék,

de a legtöbb odúban még csak különböző számú fészekaljakat lehetett látni. 

Hogy mit rejtenek a tojások, az pár hét múlva kiderül. :)


Pécs, 2015. április 20.

Odútelep

Őszi nagytakarítást végeztem az odútelepen. A tél előtt ezt érdemes megtenni, hogy az elhasználódott fészekanyagok ne segítség a paraziták áttelelését, és az üres odúkban több cinege is elférjen a téli éjszakákon. A korábbi években azonban már megszoktam, hogy ilyenkor szinte biztosan peléket is találok az odúkban. Így is lett. Négy odúban mogyorós pelék lestek ki, amikor a tetőt elfordítottam. Ezúttal azonban valami újdonsággal is találkoztam. Az egyik odú levételekor, annak tetején nagy halom ürüléket láttam, és az odú is furcsán nehéznek bizonyult. A tető levételekor pedig az odú alján nagy halom szőrkupac volt.

A szőrkupac pedig lélegzett, és aztán meg is mozdult. :)

Nagy pelék aludtak az odúban, egyszerre három is. Így még nem találkoztam ezzel a szép kisemlőssel. Bár az odútelepeken általában nem látják szívesen a nagy pelét, lévén, hogy néha kirámolja a fészkeket, és megrágja az odút, kitágítva annak röpnyílását. Én most nagyon megörültem nekik. Pláne, hogy egy másik odúban még két példánnyal találkoztam. :) Védett faj, 50 000 Ft-os természetvédelmi értékkel.


Pécs, 2014. október 9.

Odútelep

Cinegés odútelepeimen már nyár közepére lezajlottak a költések, de egy beszámolóval még tartozom ez ügyben. Olvasóim számára az utolsó információ az volt ezzel kapcsolatban, hogy egy odúban a másodköltések idején egy búbos cinege pár ismét odút foglalt, és az akkori ellenőrzés alkalmával már öt tojáson kotlott az egyik szülő.

Nagy volt az öröm, hiszen a 2011 óta tartó búbos cinege telepítési projektem alatt ez volt a harmadik fészekalj, amit az odúkba raktak a madarak. És adódott még egy érdekesség is. Annak idején, az első költések alkalmával az összes fiókát, és a szülő madarakat is meggyűrűztük. Tettük ezt azért, hogy a későbbiekben minél inkább nyomon követhető legyen a madarak mozgása. A mostani költésnél pedig egyértelmű volt, hogy az egyik szülő madár gyűrűt viselt. Már csak azt kellett megtudni, hogy vajon ki ő. Erre a fiókák gyűrűzésénél nyílt lehetőség. Az öt tojásból három fióka kelt ki. Ők szerencsésen ki is repültek.

A gyűrűzés alatt az öreg madarat is meg tudtuk fogni, így a gyűrűszáma alapján kiderülhetett, hogy ő az egyike azoknak a madaraknak, melyek két évvel ezelőtt már leköltöttek itt. Vagyis úgy tűnik, hogy ezek a madarak egy-egy adott élőhelyhez nagyon ragaszkodnak. Bízzunk benne, hogy a mecseki fenyvesekhez is minél hosszabb ideig hűségesek lesznek! :)


Pécs, 2014. augusztus 8.

Odútelep

Repül az idő, nincs mese menni kell az odúkat ellenőrizni. Az idén frissen telepített, második odútelepen egy odúban van költés. Ez azért nem is olyan rossz, hiszen frissen kirakott odúkról van szó. Szóval itt frissen kikelt fiókák vannak, akárcsak a régi odútelepen. A másodköltések javában zajlanak, némelyik odúban kotlanak a madarak, némelyikben pedig frissen kikelt fiókákat találtam már.

A sok széncinege mellett azonban igazi meglepetés is ért. Az odútelepet kizárólag egy madár miatt hoztam létre annak idején. Búbos cinegét szerettem volna telepíteni. Ez sikerült is, hiszen két évvel ezelőtt két sikeres költésnek is szemtanúja lehettem. Most úgy tűnik ismét léphetek egyet a programban. Abban az odúban, ahol egykor az első fészekaljat megtaláltam, most ismét egy kotló búbos cinege lapult. Öt szép tojást rejt a fészekcsésze.

Nagy dolog ez, már csak azért is, mert eddig ez az egyetlen ismert baranyai költő pár. Így hát nagy becsben kell tartani. További érdekesség, hogy az odú ellenőrzésekor az onnan kirepülő búbos cinege gyűrűt viselt. A két évvel ezelőtti fiókákat, és az akkor leköltött öreg madarakat is meggyűrűztük, kimondottan abból a célból, hogy a jövőben nyomon tudjuk követni a madarak mozgását, revírhez való ragaszkodását. Így minden bizonnyal ez a mostani madár is egyike ezeknek a gyűrűzött egyedeknek. Erre remélhetőleg néhány hét múlva fény derül majd. Addig is lehet izgulni, szurkolni, hogy sikeres legyen a búbos cinegék költése! :)


Pécs, 2014. május 23.

Odútelep

Pontosan két hete jártam az odútelepen. Ennyi idő után már kell egy ellenőrzés, mert olyan gyorsan történnek a dolgok a cinegéknél, hogy az ember könnyen lemaradhat bizonyos részletekről. A múltkor még betakargatott tojásokat találtam, most már fiókákra is számítottam. Illetve mostanra ki kell derülnie, hogy mely fajok költöttek az odúkba. Így is volt. Rögtön az első odúban már egy hetes széncinege fiókák ücsörögtek. Szokás szerint egymás hegyén hátán. Nincs az a szűkös hely, ahol egy cinege fészekalj el ne férne.

Ez a fészekalj volt a legfejlettebb, egy másik odúban éppen ezekben a napokban kelnek a fiókák. A csupasz fiókák alatt még tojások lapultak. 7 fióka és még 7 tojás, ez azt hiszem rekord ezen az odútelepen. Nem nehéz elképzelni, ha az összes tojás kikel, micsoda munka hárul a szülőkre, hogy az összes utódot felneveljék.

A többi odúban még tart a kotlási fázis. Ilyenkor nagyon óvatosan kell az odút leemelni, és a tetejét kinyitni. Nagyon sokszor a kotló szülő nem repül le a fészekről. Egyrészt nagyon erős a kotlási ösztönük, másrészt nem nagyon tud mit kezdeni azzal a dologgal, hogy megnyílik a lakás teteje. Ezért ha óvatosan mozgunk, minden további nélkül a helyükön maradnak.

Így volt ez a széncinegékkel és a kék cinegékkel is. A 8 elfoglalt odúból kettőben költenek a kék sapkások.

Ez a faj is jellemzően sok tojást rak. Az egyikben tudtam megszámolni, itt 12 utód várható.

A mogyorós pelék is a helyükön voltak, bár az egyik egy odúval arrébb költözött.

A legvégére azért jutott egy kis meglepetés is. A madarakon kívül sok más állat használja az odúkat. Darazsak, pókok, éjjeli lepkék már előfordultak, de gyíkkal most találkoztam először. Az egyik lakatlan odúban fali gyík pihent.


Pécs, 2014. április 16.

Macskabagoly fiókák

Három hete is elmúlt már, hogy a macskabaglyok költését ellenőriztem. Itt volt tehát az ideje egy újabb vizitnek. És valóban, nem múlt el változás nélkül ez az idő. A templomtorony lakói megszaporodtak. A ládában már fiókákat találtam. A három tojásból két fióka kelt ki, akik szemmel láthatóan nem szenvednek hiányt a táplálékból. 

Számos egér, pocok és kismadár maradvány bizonyítja, hogy a macskabagoly milyen gondos szülő.


Pécs, 2014. április 11.

Odútelep

Április elején már aktuális egy ellenőrzés a cinegés odútelepeken. Az időjárás alakulása miatt már előrehaladott állapotokra számítottam, és újra itt a nagy kérdés, vajon idén lesz-e búbos cinege költés valamelyik odúban? Na, majd meglátjuk. A régi odútelep 20 odúja közül 8-ban találtam már tojásokat. Némelyikben csak 4, de volt amelyikben 11 tojás lapult már. Azonban valamennyi még a kotlás előtti állapotban. A cinegék, amíg nem teljes a fészekaljuk, nem kezdik el a kotlást, hanem a fészekanyaggal betakargatják a tojásokat, amíg a teljes tojásszám meg nincs. Én is így, betakargatva találtam őket. Hogy mely fajhoz tartoznak, az még rejtély. 

Két odúban megtaláltam a már megszokott mogyorós peléket is. Bár az odúk nem számukra készültek, azért örülök nekik, védett állatok.

Az újonnan létesített odútelep odúi még érintetlenek. Azonban a füleskuvikok számára kihelyezett odúk egyikében is cinege tojásokat találtam. Itt a gazda kilétére is fény derült. Széncinegék foglalták el a "D" típusú odút. Nem lesz szűkös a lakás nekik, az biztos. :)


Pécs, 2014. április 3.

Szezonnyitó madáritató

A téli fotós projektek tragikus hirtelenséggel szakadtak félbe. A február második felében tapasztalt meleg az etetőhelyek elnéptelenedését okozta, a fotózás hirtelen okafogyottá vált. Nem volt mit tenni, a leseket elbontottam, és nekiláttam, hogy a nálam parkoló madárodúkat is kihelyezzem az előre eltervezett módon. A pár évvel ezelőtt elindított búbos cinege telepítő projekt következő állomásaként, a Mecsek egy alkalmasnak látszó lucfenyvesében létrehoztam a második odútelepet, mellyel a szándékom az, hogy nyomába eredjek a fajnak, vajon a Mecsek más pontjain is előfordul-e?

Gyakorlatilag a szabadidőm ezekkel a munkákkal el is telt. Fotózásra csak a tavaszi virágok miatt tudtam időt szakítani, amikbe jártamban-keltemben belebotlottam. Nagyon hiányzott már valami madaras téma. Tehát adta magát a dolog, egy kis időt el kellett tölteni a madáritatónál. Sokra nem számítottam, mert az eddigi tapasztalatok alapján a március nem túl termékeny ezen a téren, de egy kis csendes leselkedés mindig jól jön. A madáritató elválaszthatatlan tartozékai a molnárpoloskák. Amint kitavaszodik, egyből megjelennek a vízen, és egész évben ott rohangálnak. Most is így volt. Egymást kergették, és néha komoly válldobással fűszerezett birkózást is bemutattak.

Ugyanilyen állandó vendégek a gyíkok. Eddig csak fali gyíkokkal találkoztam itt, akik a kunyhót és a medence környékét is birtokolták. Ám most feltűnt egy zöld gyík is. Komótosan sétált a víz mellé, ivott, picit napozott, majd elment.

Van élet az itató körül ez kétségtelen. De azért mégis csak madáritató. Ezt a tényt egy szajkó erősítette meg. Hirtelen jött. Ivott pár kortyot. Elég közel volt, így néhány portrét tudtam róla készíteni.

Majd utána felült a les fölötti fára, és elkezdett énekelni. Aki csak a szajkó recsegő kiáltását ismeri, nem tudja micsoda hangszer rejtőzik ennek a madárnak a torkában. Szenzációs hangutánzó. A mindenféle énekes hangjaiból álló hangicsálásba ezúttal a darvak krúgatása, és a nagy lilikek hangja is belekerült. Biztosan akkor hallotta, mikor az erdő fölött húztak el. Ezzel a hangegyveleggel kezdődött a hatodik itatós szezon.


Pécs, 2014. március 15.