Fiatal fekete rigó ezüstfa maggal - 2014. október, Mecsek

Fiatal fekete rigó ezüstfa maggal - 2014. október, Mecsek

Fiatal fekete rigó ezüstfa maggal - 2014. október, Mecsek

szia Sanyi!
ha akarod olvasás után töröld ezt a hsz-t
bevallom nagyon szeretem az ilyen kérdéseket, sokat lehet belőlük tanulni. én is nyomoztam egy kicsit, de csak az emlékek között: úgy rémlett, hogy 10-15 éve erdei iskolákban tartottam olyan kézműves foglalkozásokat is amikor az erdő kincseiből csináltunk a gyerekekkel emlékeket. A húsos somot ettük a fák-cserjék foglalkozásokon, a magokat a szép csíkjaik miatt eltettük, később átfúrtuk és karkötőt és nyakláncot fűztünk belőle. eltettem párat emlékbe, most előszedtem - és valóban nem ilyen. a két vége felől négy csík fut egymás felé, de világosabbak a mag színénél.
a rigóid nem ezt eszik, hogy ez az ezüstfa magja-e? Meg kéne nézni, ha beérett majd megkóstolom! (de Neked elhiszem, a szakirodalomnak kevésbé!) a sommal viszont meg kell várnunk a jövő évet a kóstoláshoz, nálunk már nincs egy szem sem
üdv lotár

Van egy szakkönyvem Gencsi László - Vancsura Rudolf: Dendrológia. Ebből tanulnak az erdőmérnökök.

Ezt írja a keskenylevelű ezüstfa termésére: "... tojásdad alakú, 1-1,6 cm hosszú csontár, a csúcsán csészemaradvánnyal. A termés kezdetben szürke, pikkelyszőrös, érés után kopaszodó, sárgásbarna vagy vörösesbarna, burka fanyar ízű, lisztes állományú. Szeptemberben érik, de termései érés után is a fán maradnak. A hosszúkás-elliptikus csontár felületén 8 sötétbarna hosszanti sáv húzódik."

Ezt pedig a som termésére: "... 1,5-2 cm hosszú, elliptikus csontárok, amelyek éretten skarlátpirosak, kissé fanyarok, de ehetők. Az orsó alakú mag az alapjától kezdve 4 élű, sima felületű. A csontár vastag falú, a mag átfekvő. Augusztus-szeptemberben érik, érés után lehulló."

Ráadásul körülnéztem a területen, pár száz méterre van egy jó nagy ezüstfa bokor. :)

nem azt gondolom, hogy nem ezüstfa, csak nem tudom. azt viszont megnéztem, hogy a somé is csíkos, ezért voltak fenntartásaim a szakirodalommal kapcsolatban. :)
nem fogalmaztam jól, nem a beérést várom meg, hanem a novembert-decembert, ha jól tudom, akkor szokták fogyasztani erdőmérnök ismerőseim :)

:)