Mozgalmas évkezdés

Az év első napjaiban adódott pár szabad nap, és az ünnepek alatt lesett hó kicsábított a leshez. A madáretetőt már úgyis fel kellett tölteni, hát megragadtam az alkalmat egy jó kis évkezdő fotózásra. Fél kilenc környékén érkeztem a helyszínre, egy zsák napraforgóval és egy jó adag hússal felszerelkezve. Kilencre már a kunyhóban ülve vártam, mit is hoz 2015 első lese. A madáretető nagy forgalmat bonyolít, rengeteg a kismadár. A pár napja leesett hó több fajt is idehozott. A földön már fenyőpintyek, erdei pintyek és meggyvágók is szedegettek. A havas táj, a szikrázó napsütés és a madarak jövés-menése nagyon szép látvány volt. De a fényképezőhöz nem nyúltam, nagyobb madárra vágytam. 11 óra körül járhatott az idő, mikor az első ölyvek megjelentek a terület fölött. Látszólag csak éppen a közelben húztak át, de már tudtam, ellenőrzik a helyet, hogy van-e táplálék, és hogy biztonságos-e a környék. Mindig közelebb és közelebb repültek el a les fölött. 

Aztán kicsivel déli 12 előtt az első madár le is szállt elém.

Amennyire tudtam, próbáltam a mozgását lekövetni, mozgalmas fotókat, röpképet szeretnék róluk.

A hóban landoló madár kis töprengés után egyből a lényegre tért. Rövid szemlélődés után táplálkozni kezdett.

És mintha ez egy jel lett volna a többi ölyv számára, egymás után jöttek az újabb és újabb madarak, közöttük ez a szép, sötét színezetű, öreg példány is.

Nem sok időt adott a gyönyörködésre, hamar a többi társa közé ugrott, akik már  a földön javában táplálkoztak.

Élveztem a helyzetet nagyon, mert ahol több ölyv van közel egymáshoz, ott bizony hamar paprikás lesz a hangulat. 

Jutna mindegyiknek bőven táplálék, de egymástól elvenni úgy látszik jobb. Ilyen az ölyvek természete. :)

A földön zajló események nagyon felpörögtek. Volt olyan pillanat, amikor 8 egerészölyv volt egyszerre előttem. Persze ennek megfelelően a légiforgalom is jelentősen megnőtt a közelben. Az etetőtér felett alacsonyan áthúzó madarak sok lehetőséget adtak, hogy röptükben is megpróbáljam elkapni őket. 

Dolgozott az optika rendesen. Igaz, hogy a les ablakát takaró üveg érezhetően visszavett a teljesítményből, de tudom, hogy az objektív mozgását is elrejtő üveg nélkül ezek a képek minden bizonnyal nem készülhettek volna el.

Szóval a rengeteg homályos kocka mellé néhány értékelhető kép is beesett. Örültem neki nagyon.

Egy-egy újabb madár megérkezése szinte azonnal felborzolta a kedélyeket. Pár perc szemlélődés a beülőn,

majd jöhet a balhé a földön. Győztem követni az eseményeket.

Egy szó mint száz, hamar elröpült az idő. Azon kaptam magam fényképezés közben, hogy a záridő vészesen lecsökkent, és megszaporodtak a művészi képek a memóriakártyán. :)

Négy óra körül, mikor már szürkülni kezdett, kiürült az etetőtér. Búcsúzóul még lőttem egyet a terült szélén jóllakottan szemlélődő madárról, majd én is eljöttem.

Nagyon jó kis nap volt, soha rosszabb forgalmat! :)


Pécs, 2015. január 4.