barna rétihéja

A hónap képe - 2017. július

Barna rétihéja - 2017. július, Dél-Zselic

Július hónapban a tervezett fotózások helyett inkább csak a nézelődés, témakeresés volt a jellemző. Sokat madarásztunk, a fényképező legtöbbször a táskában lapult. Egy hirtelen adódott lehetőséget viszont meg akartunk fogni. Egy olyan tarló mellett próbálkoztunk, ahol jelentős számban gyülekeztek ragadozómadarak. Ám a hajnalban kirakott, és ímmel-ámmal beálcázott lessátrakat nem tolerálták jól, a tervezett fotók nem születtek meg. Ennek ellenére nagyon izgalmasan telt az a reggel. 9 réti sas és egy róka gondoskodott róla, hogy ne unatkozzunk. Az aznapi egyedüli fotóalanyunk végül egy barna rétihéja lett, vele tudtuk tesztelni, hogy jó irányba helyezkedtünk-e. :)

A kép Pentax K-5 II vázzal, Sigma 120-400 f/4.5-5.6 APO DG OS optikával, f6,3, 1/640, ISO 800, -0,7 EV beállításokkal készült.


Pécs, 2017. augusztus 6.

Aranytarló

A tavaknál jelentkező pangás miatt új téma után néztünk. Évek óta piszkálja a fantáziámat a nyári aratások idején, a tarlókon jelentkező madármozgás. Ilyenkor a betakarítási munkálatok miatt a mezőgazdasági területeken hirtelen megjelenő táplálkozási lehetőséget megragadják a ragadozó és gázlómadarak. A mezei pocok populációk fölül eltűnik a növényzet, és hozzáférhetővé válnak a predálóik számára. A szalmabálákon sorban ülnek a ragadozók, közöttük pedig kócsagok fehér foltjai díszlenek. Kislányommal gondoltunk egyet, és egy hajnalt egy ígéretes tarló mellett töltöttünk. Az egészen kecsegtetően induló reggel végül nem úgy zárult, ahogy elterveztük, de a napkelte szép ellenfényében mozgó barna rétihéjának hála, nem jöttünk haza fotó nélkül. :)

Pécs, 2017. július 29.

Barna rétihéja

Ilyenkor tavasszal autózás közben is érdemes nyitott szemmel figyelni a tájat (na meg persze az utat is), mert sok érdekes dolgot láthatunk. Hazafelé jövet az egyik gabonatábla felett 2 barnarétihéját láttam. Hím és tojó. Minden évben a közeli halastónál költenek, így ez önmagában még nem nagy szám. De mindkét madár, különösen a hím viszonylag közel az úthoz sokáig ugyanazon terület fölött imbolygott. Na ez már jó. Fék, lükverc. Elő a fényképezőt. Az autó anyósüléséről jó fél órán keresztül figyeltem őket, amint érdekes repülésükkel a már hullámzó árpa mezőt kémlelték. Bár a 300 mm-es optika még ehhez kicsit rövid, azért született néhány elfogadható kép.


Pécs, 2009. április 21.