szarvasbangó

A hónap képe - 2014. május

Szarvasbangó - 2014. május, Mecsek

A mostani hónap fotóját picit figyelemfelkeltésnek is szánom. A Mecsek fantasztikus flórával rendelkezik, melynek számtalan védett faj is a tagja. Ezeket a védett növényeket, főleg, ha kellőképpen dekoratívak sokan keresik fel évről-évre, hogy lefényképezzék. Ezzel alapjában véve nincs is baj. A probléma akkor kezdődik, ha a fotós nem túl körültekintő. Sokszor előfordul, hogy az éppen virágzó, vagy magasabb növésű tövek mellett több, alacsonyabb, kevésbé feltűnő, vagy bizonyos fajoknál meddő egyed van még. Ezek ugyan fotós szemmel kevésbé érdekesek, hiszen nem olyan látványosak, de természetvédelmi szempontból ugyanolyan értékesek, mint az éppen virágzó társaik. Ezért kérek minden fotós társamat, akik növényfotózásra adják a fejüket, hogy mielőtt nekiállnak a fényképezésnek, alaposan nézzenek körül a kiszemelt helyszínen. A fotózni kívánt virág körül, a növényzet takarásában keressenek további egyedeket, hogy tisztában legyenek a valós helyzettel, a valódi egyedszámmal. A növényfotózás sokszor kíván alacsony nézőpontot, amihez a fotósnak le kell térdelnie, esetleg hasalnia. Nem szabad előfordulnia, hogy ráfeküdjünk azokra a védett növényekre, amelyeket figyelmetlenségünk miatt nem vettünk észre! Nem szabad előfordulnia, hogy a fotózás tárgya a fotós miatt sérüljön vagy semmisüljön meg! Akihez eljutnak ezek a sorok, és fotózott már védett növényeket, nézzen magába, és a fentiek szerint tervezze meg a következő fényképezést!
Ennyi bevezető után tehát a május hónap képe a szarvasbangót ábrázoló fotó.

A kép Pentax K-5 II vázzal, Sigma 70-300 mm 1/4-5.6 DG APO Macro optikával, f 7,1, 1/640, ISO 1000 beállításokkal készült.


Pécs, 2014. június 3.

A bamba gyík

A Mecsekben ez idő tájt számos orchidea nyílik. Kosborok, bangók, bontják gyönyörű virágaikat. Az egyik meleg, napsütéses sziklagyepen az egyik képviselőjükbe botlottam. Szarvasbangó, őméltósága most kezdte meg egy-két hétig tartó virágzását. A kis növényke néhány bimbójából az első már teljes pompájában csalogatja a beporzásra váró rovarokat.

Nagy elmélyültséggel próbáltam megfelelő helyzetbe jutni a fényképezővel, mikor pár méterre tőlem nagy zörgéssel megindul valami. Nem lehet túl nagy, mert a fűből nem látszik ki. Ahogy jobban feltápászkodok, egy szép hím zöld gyík néz velem farkasszemet. Óvatosan szerszámot cserélek, és megpróbálom a másik objektívvel lekapni. Látszik, hogy a terület urának képzeli magát, mert nem akar gyorsan eliszkolni. Sikerül egy-két közeli portrét is készíteni. Mikor már nem tudok többet kattintani, hirtelen gondol egyet, és már ott sincs. Nagy csörtetéssel eltűnik egy nagyobb fűcsomó mögött.


Pécs, 2009. május 12.