turbánliliom

A hónap képe - 2012. június

Turbánliliom - 2012. június, Mecsek

A júniusban készült képek közül ezúttal egy növényfotót emelnék ki. A virágok fotózására sokkal több időt kell szánni, mint azt elsőre gondolná az ember. A jó kép megszületéséhez szükséges feltételek nem minden esetben adottak, így előfordul, hogy több évet is várni kell, hogy minden ideális legyen. A turbánliliommal kapcsolatban úgy érzem most végre szerencsém volt, és el tudtam készíteni azt a képet, ami már néhány éve a fejemben meg volt. Nem hiába a mondás: "A türelem turbánliliomot terem!"

A kép Pentax ist Ds vázzal, Jupiter 85 mm 1/2 M/42 optikával, harmonika kihuzattal f5,6, 1/45, ISO200 beállításokkal készült.


Pécs, 2012. július 6.

Mumusaim

Vannak növények, melyek minden igyekezetem ellenére eddig elkerültek. Évről-évre keresem azokat a fotózásra is alkalmas töveket, amikkel védett növényes kollekciómat is bővíthetem, de ez sok esetben nem is annyira egyszerű. Többször előfordult már, hogy a kiszemelt növény mire elérte volna a kellő fejlettséget, és kivirágzott volna, valami közbejött. Egy őz lelegelte, turisták leszedték, vaddisznó kitúrta, vagy egyszerűen lekéstem a virágzást. Ezek a növények valóságos mumussá váltak számomra. Volt ugyan fotó róluk, de egyik sem volt az igazi. Úgyhogy néhány éve már versenyt futok őzekkel, kirándulókkal, az időjárással, hogy előbb érjek oda a virághoz, mintsem valami megint történjen, és újabb egy évet kelljen várnom a megfelelő alkalomra. Ezúttal két növénynél sikerült elérnem, hogy lekerüljenek a mumus listáról. Az egyik egy orchidea, a kétlevelű sarkvirág. Eddig mindig csak satnya, elvirágzott töveket találtam, most viszont belebotlottam egybe, mely gyönyörűen nyílott az erdő alatt.

 

A másik virág a turbánliliom. Többször követtem már figyelemmel, ahogy megnő, bimbókat növeszt, elkezd kinyílni, ám a teljes virágzást vagy lekéstem, vagy pedig valaki megelőzött, és már csak a kopasz szárat találtam. Most viszont bepótoltam a hiányt.

 


Pécs, 2012. június 6.