ligeti csillagvirág

Mostanában a Mecsekben - Ligeti csillagvirág

Semmi kétség, tavasz van. Hollók korrognak szerelmesen az erdő fölött, zöld küllő kiabál hangosan, az őszapók meg már párban mozognak a patakparti mogyoró bokrokon. A mecseki erdők talaján mindenütt hóvirágok nyílnak, kankalinok sárgállanak, és a megszokott helyen a csillagvirágok is előbújtak már.

Persze nem tudtam megállni, hogy pár percre meg ne álljak mellettük. A megfelelő kompozíció keresése közben megmozdult a csillagvirág levele. Katicabogár mászott fel az avar közül. Meglepődtem, és örültem is neki nagyon. Külön öröm, hogy nem egy harlekin katica volt, aminek az elszaporodásáról sokat lehetett hallani az elmúlt ősszel, és aminek hihetetlen rajzását magam is tapasztaltam. Hanem egy valódi hétpettyes katica. Szépen bejárta az egész növényt, csak meg kellett várnom, amíg a megfelelő helyre ér. Szép volt. Semmi kétség, tavasz van.

p


Pécs, 2014. február 19.

Kora tavaszi történések

A március eleje legtöbbször a téli lesek bontásával, a madáritató helyrepofozásával, az év közbeni projektek előkészítésével szokott telni. Ez ebben az évben sem történt másként. Volt dolgom bőven, mert új feladatom is adódott. Az internetnek köszönhetően az utóbbi években számos olyan ismerősre tettem szert, akik hasonló gondolkodásúak, mint én. Így történt, hogy a jószerencse, és a közös fotós hobbi összehozott Bánhelyi Józsival. Józsi egyszer azzal keresett meg, hogy megtámogatna néhány madárodúval. Szívesen vettem a felajánlást, mert odúból mindig szűkében vagyok. A dolog vége az lett, hogy Józsi február végén meglátogatott egy megrakott autónyi odúval, amiért ez úton is ezer köszönet! Ennek köszönhetően elkezdhettem tervezni. Első körben a búbos cinegés odútelep kibővült. Idén tavasszal már húsz odú várja a fészkelni vágyó cinegéket. Ráadásul idén létre jöhet a második cinegés odútelep is, egy hasonló élőhelyen, szintén a Ny-Mecsekben.

Másodszor megnövekedett az esélyem, hogy végre valahára búbos bankát is fotózzak. Józsi segítségével hétre nőtt a bankák számára kihelyezett odúk száma.

Aztán lépéseket tettem, hogy közelebbi ismeretséget kössek a füleskuvikokkal is. Négy odú került ki a számukra megfelelő élőhelyre.

A nagy munka közben azért néha elcsábultam, mert a tavasz rohamléptekkel halad. Már a csillagvirágok is nyílnak a Mecsek völgyeiben.


Pécs, 2013. március 13.

A hónap képe - 2011. május

Ligeti csillagvirág - 2011. április, Mecsek

Májusban a fotós projektjeim nem úgy alakultak, ahogy azt elterveztem. Vagyis a fényképezések során minden mozzanat megtörtént, kivéve az exponáló gomb lenyomását. :) Nyomába eredtem egy madárnak, de sajnos nem adja könnyen magát. Remélem a közeljövőben azért prezentálhatok néhány képet róla. Addig is a május hónap fotójaként szerepeljen itt egy áprilisban készült kép a ligeti csillagvirágról. A fotó érdekessége a sárga előtér. Az erdőben, ahol a csillagvirágot lencse végre kaptam, sok salátaboglárka nyílott. Szépen mutatott együtt a boglárkák sárgája és a csillagvirágok kékje. Ezt a hatást szerettem volna egy képen megjeleníteni.

Expozíciós adatok: Pentax ist Ds; Jupiter 2/85 mm; Harmonika kihuzat; f:4, 1/90, ISO 200.


Pécs, 2011. június 7.

Csillagvirágok

Gyönyörű helyen jártam. Az ilyenkor annyira jellemző kora tavaszi virágtenger nagyon kellemes hangulatot kölcsönöz az erdőnek. Az odvas keltikék alkotta szőnyeg fölött poszméhek szállnak, és helyenként a turbánliliom is tolja már a leveleit. Számomra igazán érdekesek azonban a keltikék között megbújó kis kék virágok voltak. Csillagvirág nézőbe érkeztem a Ny-Mecsek egyik sarkába. Szokatlan mennyiségben virítanak itt ezek a szép virágok. Néhányuk képre kívánkozott...


Pécs, 2011. április 5.