A hívatlan vendég

A madáretetőnél a jelek biztatóak voltak. A harályoknak kitett csemege rendre elfogyott. Örültem is nagyon, hiszen az eltűnt mennyiségből arra következtettem, hogy minimum harkálytömegek járnak be a les elé. De a kunyhóban eltöltött órák alatt ebből mit sem tapasztaltam. Nem tudtam mire vélni a dolgot, ezért egy kameracsapdával próbáltam fényt deríteni a rejtélyre. Tulajdonképpen azonnal magyarázatra is leltem. Éjszakánként egy hívatlan vendég jár be az etetőhöz, hogy a harkályoknak kitett eleséget megdézsmálja.

Egy nyest a tolvaj. Egyelőre nem tudom mit kezdjek a dologgal. Ha nappal mozogna, még örülnék is neki, de így csak bosszúságot okoz. Valami trükköt kell kieszelnem, addig pedig marad a cinegehad, és a két csuszka.


Pécs, 2021. december 19.

Szuper képek. Remélem, továbbra is beválik az etető!
Ami a nyestet illeti: nekem itt az USA-ban a szürkemókusokkal gyűlt meg a bajom. Négy is rendszeresen megfordult az udvaromban, de már csak három van, mert egyet a szemem láttára elvitt egy rőtfarkú ölyv. Persze mindezt "csak" a konyhából láttam és még véletlenül sem akkor, amikor fényképezőgép is lett volna nálam. :) Na mindegy, a mókusok is szeretik a harkályeleséget (is), de itt lehet kapni olyat, amibe borsot, vagy csípős paprikát is kevernek. A madarak nem érzik a csípős ízeket, így nem zavarja őket, de az emlősök nem szeretik. Nekem ez bevállt, talán a nyest ellen is működik.

Szia Gábor!
De jó, hogy hallok felőled! :)
Harkályokat, fakuszokat szeretnék itt fotózni, egyelőre mindhiába.
Köszi a tippet, ilyesmiről nem is hallottam még! A helyzetet bonyolítja, hogy nappal egy mókus is bejár a harkályeleségre, őt nem szeretném elriasztani, úgyhogy valami dróthálós módszert fogok alkalmazni első körben, aztán meglátjuk.

Minden héten ránézek a blogodra, csak ritkán kommentelek. :)
Én dróthálós harkályeleség-tartót használok, amin keresztül a mókusok simán hozzáférnek a kajához, így ez bevállhat, ha a mókust nem akarod elriasztani. Nekem ilyesmitől nem kell tartani, a három mókus továbbra is rendszeresen jár az etetőim környékére és a leszórt magot eszegetik, sőt egy kicsit távolabb szoktam nekik kirakni speciális mókuskaját is. Én is kedvelem őket, csak ha hozzáférnek a "normál" madáretetőkhöz, akkor pillanatok alatt befalnak mindent. A szürkemókusok nagyobbak, mint az európai vörös mókus és nem túl félénkek, így nem lehet győzni a madáretetést, ha nem nehezítem meg a dolgukat. :) Nekem a harkályokkal szerencsém van, három faj is rendszeresen látogatja az etetőket.