földi poszméh

A hímeknek 13 van

A poszméhek határozására terepen sokszor nincs idő. Persze a fajok kis gyakorlattal felismerhetők így is, de a jó minőségű fotók otthoni átnézése segít az apró részletek elemzésében, a fajokon túl a nemek (kasztok) elkülönítésében is. Pl. a képen látható földi poszméhnek jól láthatóan nincs a hátsó lábszárízén pollenkosár, és a csápja 13 ízből tevődik össze. Ez a két ismérv a poszméhek esetében annyit tesz, hogy hím egyeddel van dolgunk.


Pécs, 2023. augustus 13.

Nektártolvaj

A poszméhek élnek-halnak a nektárért. Nem hiába, az édes nedű a táplálékuk. Na de mi van akkor, ha nem elég hosszú a feje és a nyelve a delikvensnek, hogy a virág nektáriumát elérje? Hát akkor lékelés van. A hosszú pártájú virágot a poszméh a tövénél meglékeli, így könnyedén eléri a nektárt. Pont úgy, mint ez az apró földi poszméh dolgozó tette a gyújtoványfű virágával.


Pécs, 2023. augustus 10.

Poszméhvadászat

Új kihívást találtam a poszméhvadászatban. Mivel a határozásukhoz jó minőségű, közeli fényképekre van szükség, előkerült a fotós táskából a macro objektív. Éveken keresztül, míg a madarak után jártam, csak a teleobjektívet használtam. Most, hosszú idő után, elő kellett vennem, mert az adatgyűjtés mellett természetesen a minél jobb fényképek készítése is a cél. Mi tagadás, elvarázsoltak ezek szőrös apróságok. Ráadásul a mostanában megjelenő hímek tovább színesítik a palettát. Így került lencsevégre a hím kövi poszméh, csinos sárga gallérjával, amint a katáng fehér virágporában fürdött,

vagy amint a bogáncs virágából szürcsölte a nektárt.

Ugyancsak lenyűgözött egy hím szürke poszméh is. Érte vissza kellett mennem, mert először faképnél hagyott, de szerencsére időről-időre visszanéznek a jobb virágfoltokhoz, így másodszorra el tudtam kapni.

A földi poszméhek pedig állandó kísérőim lettek, szinte minden élőhelyen ott vannak. Na de jó fotót eddig nem nagyon tudtam róluk készíteni. Talán most ez is sikerült.


Pécs, 2023. július 24.