Blogok

Tele a kiskosár

A poszméhek az ún. "lábbal gyűjtő" méhek közé tartoznak. A hátulsó lábukon hordják azt a kosárkának nevezett gyűjtőkészüléket, amely segítségével a nektárral kevert pollent a fészekbe szállítják. Ez a földi poszméh dolgozó is jól felpakolt már a ligeti zsálya pollenjéből...


Pécs, 2024. május 26.

Hosszúnyelvűek előnyben

A nektár az élet forrása. Legalábbis a poszméheknek biztosan, hiszen ezzel táplálkoznak. Ennek kinyerése bizonyos virágok esetében nem is olyan egyszerű. A mély virágkelyhekben rejlő nektármirigyek elérése sokszor csak a megfelelő szerszám birtokában lehetséges.

Hosszú nyelvét kihasználva, így tett ez a hím ligtei poszméh is, amelyet egy fekete nadálytő virágán kaptam el.


Pécs, 2024. május 22.

Dongó darázs döngicsél

Javában benne vagyok a poszmévadászatban. Az idei szezon, a korai tavasznak köszönhetően, korán kezdődött. Már február közepén elkezdtem az adatgyűjtést, mert a Mecsek déli oldalain a tél végi napsütés hamar előcsalogatta az első királynőket. Az adatgyűjtésen túl természetesen a fotógyűjtemény gyarapítása is cél, és így május közepére ezzel is előrébb léptem. A mediterrán poszméhekkel eddig különösen elégedett vagyok. Sikerült lencsevégre kapnom királynőt,

dolgozót,

és nagy meglepetésemre május közepén már frissen kirepült hímet is fényképezhettem.


Pécs, 2024. május 15.

2024.05.14.

Baranyai-dombság.
Napsütés, enyhe szél.

1. Barna kánya 1 pd
2. Egerészölyv 1 pd
3. Rétisas 1 pd
4. Kék galamb 1 pd
5. Vadgerle 1 pd
6. Nagy fakopáncs 1 pd
7. Mezei pacsirta 2 pd
8. Sárgarigó 2 pd
9. Holló 1 pd
10. Széncinege 1 pd
11. Fekete rigó 2 pd
12. Fülemüle 1 pd
13. Vörösbegy 1 pd
14. Barátposzáta 2 pd
15. Tövisszúró gébics 2 pd
16. Seregély 4 pd
17. Erdei pinty 2 pd
18. Citromsármány 1 pd

Javában zajlik a rétisasok költéseinek ellenőrzése. Május közepén a sikeresen költő párok fészkeiben már anyányi fiókák vannak ilyentájt. A baranyai kis falu határába is ilyen céllal érkeztem. A szántókkal körülvett erdő most is nagyon jó hangulatot árasztott. Szólt a fülemüle, a barátka, a sárgarigó, és meglepetésemre a kék galamb is. Úgy tűnik a tél végén hallott madarak költöttek is. A sasfészket szép csendben közelítettem meg. A lombok közötti kis résen keresztül távcsöveztem rá. Egy szép, már teljesen kifejlett fióka lapult benne. Remek, sikeres volt a sasok költése. El is jöttem, de az erdő szélén még jártam egyet. A szántók fölött libegő barna kánya kellemesen fűszerezte meg a napot.

Hajnali zsongás...

... tölti be a tavat. Nádirigók, nádiposzáták, tücsökmadarak énekétől hangos a napkelte előtti pillanat. Mindenhonnan békák brekegnek, innen-onnan szól a kakukk, a távolabbi erdőből sárgarigó hangját hallom. A vöcskök is megszólalnak még, és olykor a libák gágogása is hallatszik. Minden, ami él és mozog a víz közelében, most ennek hangot is ad. Ebben a kaotikus, mégis annyira összeillő hangzavarban ülök a leskunyhóban, és a napkeltére várok. Az első napsugarak épphogy elérik az ágat, amit érkezésemkor rögzítettem a les elé, mikor az megbillen, és hirtelen egy jégmadár néz szembe róla a kelő nappal. Nem mondom, hogy nem számítottam rá, de a jégmadár látványa mindig örömteli számomra.

Kicsit nézelődik, elröppen, de rövidesen ismét előttem ül.

Ez a szép madár a napkelte fényében ha lehet még szebb. És még egy alapos tollászkodással is megajándékozott.

Nem volt rossz, nem panaszkodom, a jégmadárnak mindig örülök, de ma reggel a kakukk miatt keltem korán. Ám a kakukk ma kifogott rajtam. Csak pár pillanatra mutatta meg magát, azt sem a legjobb módon.

Ma túljárt az eszemen. :)


Pécs, 2024. május 5.

Kakukkos este

Késő délután van, a szigeten, a leskunyhóban szaunázok. Meleg van, de a legutóbbi eredménytelen hajnali fotózás délután is kicsábított. A kakukk az aktuális kedvencem lett, szeretném kihasználni a jó lehetőséget, hogy alaposan megismerjem. A hajnali próbálkozással ellentétben ezúttal nem váratott sokáig, hamar megjelent előttem az egyik ágon.

Jaj de szép madár. :) Biztosan meghallotta a gondolataimat, mert a közeli beülőre röppenve, alig 3 méterről is megmutatta magát.

  

Tollászkodott, nézelődött, és persze kakukkolt is rendesen.

A jó portréhelyzet csak hab volt a tortán.

Remek volt, na. Nem is ragozom.

A napot pedig a közeli helyzetről készült videóval zártam. Szép kakukkos élményeket mindenkinek! :)


Pécs, 2024. április 29.

2024.04.27.

Pellérd, halastavak.
Napsütés, szélcsend.

1. Kis vöcsök 2 pd
2. Búbos vöcsök 4 pd
3. Szürke gém 2 pd
4. Vörös gém 2 pd
5. Tőkés réce 3 pd
6. Barátréce 16 pd
7. Cigányréce 2 pd
8. Üstökös réce 2 pd
9. Barna rétihéja 1 pd
10. Guvat 1 pd
11. Kis vízicsibe 2 pd (hím, tojó)
12. Vízityúk 1 pd
13. Szárcsa 10 pd
14. Kakukk 2 pd
15. Sarlósfecske 20 pd
16. Jégmadár 1 pd
17. Sárgarigó 2 pd
18. Barkóscinege 1 pd
19. Nádi tücsökmadár 2 pd
20. Nádirigó 5 pd
21. Foltos nádiposzáta 3 pd

Kakukkozni érkeztem a szigetre hajnalban. Nagyon szép párás, felhőmentes, olyan igazi, jó fotós idő volt. Bizakodó is voltam, de a kakukk nem volt közreműködő. A műsort a les előtt felbukkanó vízicsibék vitték. Még napkelte előtt érkezett a hím, kisvártatva a tojó is. Végig ott matattak előttem. Persze én magasan ültem ahhoz, hogy fényképezzem, de ez már csak így van. :) Mindenesetre alakul a fejemben már a következő projekt.

A sziget

A vízen eltöltött tutajos évek alatt nagyon sok élmény ért. Ezek közül sok fényképre is került, azonban a víz felszínén történt eseményeken kívül számos olyan megfigyelés, emlék maradt bennem, amit a vízen hasalás közben nem lehetett a fényképezővel lekövetni. Vízparti kalandjaimból ezért sok olyan szereplő hiányzott, melyek nagyrészt a nádas, illetve a tutaj fölött élték az életüket. Sokat agyaltam ezen, és körvonalazódott is egy terv, amelynek kivitelezésén nagyot lendített, hogy úszó készségem jelenleg felújítást igényel. Úgy döntöttem tehát, hogy amíg nem tudok vízre szállni, addig foglalkozom azokkal a madarakkal, melyek eddig kimaradtak a repertoárból. A helyszínt már rég kinéztem erre a célra. A tó közepén lévő kicsiny sziget kimagaslik a víz fölé, megfelelő kilátás nyílik róla a céljaimhoz, már csak egy leskunyhó kellett, ami ezt lehetővé is teszi. Még februárban munkához láttam. Eddigi lesépítéseim közül ez bizonyult a legkalandosabbnak, hiszen az építőanyagot be kellett juttatni a tó közepére, de végül minden a helyére került, és birtokba vehettem a szigetet.

Az első célpontom, szigetlakóként, a kakukk lett. Az elmúlt évek alatt volt pár esetlen próbálkozásom, hogy fotózzam ezt a különleges madarat, de az eddigi eredményekről inkább ne is beszéljünk. Most azonban minden körülmény adott volt, hogy sikerre vigyem ezt a találkozót. Április közepén meg is szólaltak a visszaérkező kakukkok, hát én is akcióba lendültem. Harmadszori próbálkozásra végül megtört a jég, és összejött a közelebbi ismeretség.

Hívásomra a kunyhó előtti ágra leszállt a kakukk. Bevallom, rég éreztem ezt az izgalmat, örömöt. Egy régóta áhított faj ült előttem, én pedig az objektíven keresztül csodáltam.

A madár kitett magért. Perceken keresztül tette-vette magát előttem, és hangosan ismételgette a nevét, ahogy az egy kakukkhoz illik.

Remek volt. Jó kezdete egy projektnek, mely remélhetőleg sok új élménnyel fog megajándékozni. Még egyszer visszahívtam, készült pár kép,

és rövid videó.

Aztán útjára engedtem. Elsőre ennyi bőven elég. Remélem, folytatása következik...


Pécs, 2024. április 22.

Lassú éledezés

A februárban beköszöntő tavasz értelmetlenné tette a madáretetés folytatását. A földre kiszóródott magmennyiség még így is kitartott egy darabig, de a madarak szétszéledtek, és a madáritató forgalma jó egy hónapig a nullához közelített. Március második felében kezdett mutatkozni némi érdeklődés a víz iránt, és a hónap végére már én is úgy döntöttem, hogy ezt személyesen is megtapasztalom. Néhány faj, néhány kattintás, néhány kép...


Pécs, 2024. március 28.

2024.03.15.

Pellérd, halastavak.
Felhőátvonulás, szélcsend.

1. Kis vöcsök 4 pd
2. Búbos vöcsök 13 pd
3. Kárókatona 18 pd
4. Szürke gém 3 pd
5. Nagy kócsag 3 pd
6. Bütykös hattyú 4 pd
7. Nyári lúd 30 pd
8. Bütykös ásólúd 2 pd
9. Tőkés réce 8 pd
10. Böjti réce 2 pd
11. Csörgő réce 20 pd
12. Fütyülő réce 2 pd
13. Kanalas réce 11 pd
14. Barátréce 50 pd
15. Kendermagos réce 10 pd
16. Cigányréce 5 pd
17. Barna rétihéja 1 pd
18. Fácán 1 pd
19. Guvat 1 pd
20. Kis vízicsibe 1 pd
21. Vízityúk 1 pd
22. Szárcsa 60 pd
23. Sárszalonka 1 pd
24. Hamvas küllő 1 pd
25. Holló 1 pd
26. Dolmányos varjú 1 pd
27. Szajkó 2 pd
28. Barkóscinege 20 pd
29. Ökörszem 1 pd
30. Vörösbegy 1 pd
31. Barázdabillegető 1 pd
32. Seregély 10 pd
33. Nádi sármány 1 pd

Fotózni voltam hajnalban. Vagyis arra készültem, de az exponálógombot nem kellett lenyomnom. Semmi nem mozdult a les előtt. Ez már sorban a harmadik alkalom, ami ilyen-olyan okból így végződik... Szerencsére azért nem unatkoztam. Nagyon jó madármozgás volt, tudtam mire figyelni. Még sötét volt, amikor felfigyeltem egy hangra. A les környékéről egy kis vízicsibe szólt kitartóan, még bőven napkelte után is. Újabb ötlet egy újabb fotós projekttel kapcsolatban. :) Amúgy mindenféle hanggal volt megtöltve a környék. Kis és búbos vöcskök, guvat, vízityúk, na és a persze a libák. Jó volt ez a kora reggeli hangzavar. Miután meguntam a várakozást, még átfutottam a vízen lévő madárcsapatot. Szép, vegyes volt a récefelhozatal. A barátrécék között jó volt felfedezni a kanalasokat, kendermagosokat, fütyülőket, na meg slusszpoénként a két ásóludat is. Lenne itt mit fotózni, csak végre készüljön el a megfelelő eszköz...