poszméhvadászat

Hosszúnyelvűek előnyben

A nektár az élet forrása. Legalábbis a poszméheknek biztosan, hiszen ezzel táplálkoznak. Ennek kinyerése bizonyos virágok esetében nem is olyan egyszerű. A mély virágkelyhekben rejlő nektármirigyek elérése sokszor csak a megfelelő szerszám birtokában lehetséges.

Hosszú nyelvét kihasználva, így tett ez a hím ligtei poszméh is, amelyet egy fekete nadálytő virágán kaptam el.


Pécs, 2024. május 22.

Dongó darázs döngicsél

Javában benne vagyok a poszmévadászatban. Az idei szezon, a korai tavasznak köszönhetően, korán kezdődött. Már február közepén elkezdtem az adatgyűjtést, mert a Mecsek déli oldalain a tél végi napsütés hamar előcsalogatta az első királynőket. Az adatgyűjtésen túl természetesen a fotógyűjtemény gyarapítása is cél, és így május közepére ezzel is előrébb léptem. A mediterrán poszméhekkel eddig különösen elégedett vagyok. Sikerült lencsevégre kapnom királynőt,

dolgozót,

és nagy meglepetésemre május közepén már frissen kirepült hímet is fényképezhettem.


Pécs, 2024. május 15.

Poszméh teríték

Érezhetően a végéhez közeledik a poszméhszezon. A természetben egyre kevesebb virágot, és ezzel együtt egyre kevesebb virágjárót találni. A poszméhév végén én is számvetést készítettem, rendszereztem, átnéztem a találati adatokat, néhány esetben felülbíráltam magam. :) Végül elkészült egy fajlista, ami engem is meglepett. Kicsit későn, nyár elején, kezdtem el a poszméhek után járni, így a tavaszi hónapok kiestek ugyan, de az eredménnyel így is elégedett vagyok. Nagyon élveztem az új tudást a számomra kevésbé ismert állatokról, ráadásul a fotózás is előtérbe kerülhetett.

Először pár szót a módszerről. Nem vagyok híve a rovarok befogásának, esetleg leölésének. Véleményem szerint idejét múlt kutatási módszer azoknál a fajcsoportoknál, ahol a mai fotótechnikával rendkívül részletgazdag képeket lehet készíteni. Persze ehhez tudni kell, hogy mit is kell keresni a képen, mik a határozóbélyegek. Pár hónap eltelt, mire ezt én is átláttam. :) Szóval a módszerem nagyon egyszerű volt. Állandó társam lett az év során a fényképező, a macro objektív és az állvány. Egyéb tennivalóm intézése közben, ha erdőszélen, útmentén, erdei tisztáson, mezőn virágzó foltra bukkantam, akkor ott körülnéztem. Rájöttem, hogy a poszméhek megbízható állatok, ahol virág van, ott poszméh is. Így a felkutatásukkal nem sok időt töltöttem.

A helyszínen elkészült képeket aztán otthon elemeztem ki, aminek a végén végül összeállt a 2023-as poszméhszezon fajlistája.

Bombus terrestris - Földi poszméh

Nem meglepően a földi poszméh bizonyult a leggyakoribb fajnak. Szinte mindenki ismeri jellegzetes sárga-fekete-fehér színéről. Ennek ellenére a határozás során vele is sokat foglalkoztam, a szürke poszméhvel való hasonlósága, a színváltozatok, alfajok és a nemek különbözősége miatt.


Bombus lucorum - Szürke poszméh

A földi poszméhez nagyon hasonló faj szórványosan fordult elő, több helyen is megtaláltam, de sosem nagy példányszámban. A királynők és dolgozók földi poszméhez való hasonlósága miatt sokat bogarásztam az elkészült képeket, de igazán csak hím egyedeket tudtam biztosan beazonosítani. Róluk viszont szép számmal készültek képek.


Bombus pascuorum - Mezei poszméh

Szintén nagyon gyakori volt a mezei poszméh. Mindenhol belefutottam, de apró termete és izgága természete miatt nehezebb fotótéma volt. A nálunk is előforduló különböző alfajok és színváltozatok miatt sokáig el lehetett pepecselni az egyes egyedek beazonosítása során.


Bombus lapidarius - Kövi poszméh

Sok helyen megtaláltam, ugyancsak gyakori faj. Egyike azon poszméheknek, melyet korábban is ismertem, legalábbis úgy gondoltam. :) Jellegzetes fekete-vörös mintázata alapján könnyen felismerhető, persze hamar kiderült, hogy a hozzá nagyon hasonló faj miatt ez sem annyira egyértelmű. Mindenesetre a hím kövi poszméh, szép színezete miatt az egyik kedvencem lett.


Bombus ruderarius

Magyar neve nincs ennek a fajnak, az angol elnevezés után (Red-shanked carder bee) talán vöröslábú poszméhnek lehetne hívni. A kövi poszméhez nagyon hasonló, ám ritkább fajról van szó. Természetesen az elején én sem ismertem fel, aztán a megfelelő határozóbélyeg ismeretében már nem bújhatott el. Néhány esetben találtam rá, közlésre érdemes fotót azonban csak egy hím példányról tudtam készíteni.


Bombus ruderatus - Ligeti poszméh

Az első poszméhek egyike volt, melyet sikeresen határoztam, ráadásul védett faj, úgyhogy nagyon örültem neki. Nem volt túl gyakori, de azért több helyen megtaláltam.


Bombus hortorum - Kerti poszméh

Gyakori fajnak tartják, ennek ellenére csak néhány esetben futottam össze vele. Meg is örültem neki, mert csak a nyár vége felé került elő. Egy jó virágos erdőszegélyben akadtam rá, és ott több napon keresztül megtaláltam. Az egyik kora reggeli találkozás alkalmával sikerült is egy alvó példányt alaposan körbefotózni.


Bombus argillaceus - Délvidéki poszméh

Az egész poszméhőrület vele kezdődött. Mondhatnám úgy is, hogy mindennek ő az oka. :) Azt tartják erről a nagy termetű, védett fajról, hogy terjeszkedőben van. Ennek megfelelően többször is elém került. Ugyancsak egy kora reggeli találat alkalmával tudtam egy alvó példányt fényképezni, nem hagytam ki a lehetőséget.


Bombus haematurus - Mediterrán poszméh

Szintén terjeszkedőben lévő faj, de a megfigyeléseim szerint közel sem gyakori, inkább csak szórványos előfordulású. A nyár végén sikerült csak jó minőségben fényképezni, és akkor sem kint a természetben, hanem a városban, egy virágzó hóbogyóbokron.


Bombus hypnorum - Mohás poszméh

Az említett hóbogyóbokor elég termékenynek bizonyult, ugyanis a mediterrán poszméhen kívül a mohás poszméhek is nagyon szerették. Ritka fajnak számít, és pár napig stabilan megtalálható volt ugyanazon a helyen, hát kihasználtam a jó fénykép esélyét.


Bombus pratorum - Réti poszméh

Még mindig a hóbogyóbokor, és egy ritka faj. Valóban ritka lehet, mert a réti poszméhet egész szezonban csak itt, és csak egyszer találtam meg.


Bombus sylvarum - Erdei poszméh

A gyakori, sőt tömeges fajnak tartott erdei poszméhvel kapcsolatban én mást tapasztaltam. Mindössze egy alkalommal találkoztunk, akkor is csak annyi időre, hogy egy három képből álló sorozatot tudtam lőni róla. Az apró, ám annál szebb állat egyből a kedvenceim közé került.


Bombus muscorum - Sárga poszméh

Erről a védett és ritka fajról sajnos nem készült bemutatásra érdemes fotó. Mindössze egyszer került elém, akkor is csak pár másodpercig. A határozáshoz elég volt a gyors sorozat, amit készítettem róla, de a jövőben mindenképp pótolnom kell ezt a hiányosságot, úgyhogy biztosan keresni fogom.

Bombus vestalis - Földi álposzméh

Az álposzméhek léte, életmódja újdonság volt számomra, ezért nagyon megörültem, mikor elsőként a földi álposzméhet megtaláltam. Gyakori fajnak tartják, ennek megfelelően többször is rábukkantam. Úgy tapasztaltam, hogy az álposzméhek kevésbé izgága jószágok, fotózásuk így egyszerűbb volt. Több jó kép is készült, mikor egy-egy példány elém került.


Bombus barbutellus - Kerti álposzméh

Gyakorinak mondott faj, mégsem találtam meg olyan sokszor. Ám egy stabil helyen, ahol hosszan kitartottak a vadvirágok, többször is ráleltem pár példányra.


Bombus campestris - Mezei álposzméh

A szezon vége felé, meglepetésszerűen került elő a mezei álposzméh. Egy jelentéktelen, pár négyzetméteres virágzó lómenta foltban láttam meg, ahol pár napig még megtaláltam pár példányt. Próbáltam jó fényképet készíteni róluk, ez maradéktalanul ugyan nem sikerült, de legalább marad valami jövőre is.


Bombus rupestris - Kövi álposzméh

Róla csak az éves anyag átnézésekor derült ki, hogy találkoztunk. :) Sokat tanultam a határozások során, és bizony néhány esetben megtaláltam a saját korábbi hibámat. Így derült ki, hogy ezt a szórványosnak tartott álposzméhet bizony a nyár folyamán egyszer megtaláltam.


Bombus bohemicus - Szürke álposzméh

A szürke álposzméh ritka faj, ráadásul adathiányos is az elmúlt évtizedekből. A földi álposzméhvel való hasonlósága sok esetben megtévesztett, és bebizonyosodott, hogy nem elég csak a színezetre hagyatkozni a határozás során. Szerencsére a végére azért kiderült, hogy egy alkalommal nem csak vélt, hanem valós bohemicus találatom is volt. :) Jó fotó nem készült sajnos, csak határozásra alkalmas, de ennek ellenére nagyon örülök a találatnak.

18 faj került tehát a listára, kicsit több mint 200 találati adatból. Ráadásként végre sikerült a fadongók terén is rendet vágni a fejemben,

és időnként egy-egy lepke is lencsevégre került, a fotógyűjtemény bővítése miatt.

A történethez hozzá tartozik még, hogy akkor van értelme az egésznek, ha az adatok a tudomány számára is elérhetővé válnak. Fontosnak tartottam az adatközlést, mert úgy vettem észre, hogy a poszméhek terén is, mint sok ízeltlábú csoportnál, adathiánnyal küzdenek a kutatók. Az izeltlabuak.hu weboldalban meg is találtam a számomra megfelelő közlési platformot, jó publikálási formának gondolom, és másnak is javaslom a használatát.
Egy szó, mint száz, jó poszméhszezon volt, tavasszal folytatása következik... :)


Pécs, 2023. szeptember 16.

Színes apróságok

Ahogy egyre több ismeretet gyűjtök a poszméhekről, egyre több meglepetés is ér. Rájöttem, hogy micsoda szépségek élnek mellettünk, csak kicsit közelebbről kell szemlélni a világukat. A bogáncsok mostanság ontják a virágaikat, a legtöbb poszméhet így ott találom. Legújabb kedvencem az erdei poszméh lett. Egy hím példányt sikerült lencsevégre kapni. Az alig másfél centis rovar nem egy feltűnő jelenség, na de közelről szemlélve igazi ékszer.


Pécs, 2023. augustus 18.

A hímeknek 13 van

A poszméhek határozására terepen sokszor nincs idő. Persze a fajok kis gyakorlattal felismerhetők így is, de a jó minőségű fotók otthoni átnézése segít az apró részletek elemzésében, a fajokon túl a nemek (kasztok) elkülönítésében is. Pl. a képen látható földi poszméhnek jól láthatóan nincs a hátsó lábszárízén pollenkosár, és a csápja 13 ízből tevődik össze. Ez a két ismérv a poszméhek esetében annyit tesz, hogy hím egyeddel van dolgunk.


Pécs, 2023. augustus 13.

Fotómodell

A poszméhvadászat célja számomra nem csak az adatgyűjtés, hanem a minél jobb fajfotók készítése is. Ez sok esetben nem is olyan egyszerű. A nektárkeresés közben folyamatosan izgő-mozgó állatok, a sok helyen belógó növényzet, a túl erős, vagy éppen a túl kevés fény, a szél mind nehezítő tényező. A kora reggeli órákban azonban még nem olyan gyorsak, és kis szerencsével még alvó állatokat is talál az ember. Ilyenkor van idő a komponálásra, a fényképező beállításainak változtatására is. Ilyen szerencsém volt ezzel a hím kerti poszméhvel is, ami egy terjőke kígyószisz virágán pihent. Alaposan körbefotóztam...


Pécs, 2023. augustus 11.

Nektártolvaj

A poszméhek élnek-halnak a nektárért. Nem hiába, az édes nedű a táplálékuk. Na de mi van akkor, ha nem elég hosszú a feje és a nyelve a delikvensnek, hogy a virág nektáriumát elérje? Hát akkor lékelés van. A hosszú pártájú virágot a poszméh a tövénél meglékeli, így könnyedén eléri a nektárt. Pont úgy, mint ez az apró földi poszméh dolgozó tette a gyújtoványfű virágával.


Pécs, 2023. augustus 10.

Színjáték

A poszméhek nagyon barátságos állatok. Bár a nőstényeknek van méregmiriggyel ellátott fullánkjuk, csípni is tudnak, ezt csak a végső esetben teszik. De figyelmeztetnek a lehetőségre. Ha túl közel merészkedik a vélt támadó (vagy a kellemetlenkedő fotós), akkor jelzésként felemelik a lábaikat. A nőstények esetében ez rendben is van, na de a hímek nagy mókamesterek. Mivel nincs fullánkjuk, még ha akarnának sem tudnának ártani senkinek. De az illúziót azért megtartják, és ugyanúgy "beintenek" a hívatlan közeledőnek, mint ahogy ez a hím földi álposzméh is tette velem. :)


Pécs, 2023. augustus 9.

Váratlan őz, meg a vöröslábú poszméh

Poszméhek után kajtattam egy hegylábi réten. Egy kiugró bokor mögül fordultam be a rét sarka felé, amikor megláttam, hogy a túlsó oldalon vörös folt legel a fűben. Gondoltam úgy is elugrik, amint észrevesz, de azért pár másodpercig mozdulatlanul figyeltem. Nem vett észre. Gondoltam egyet, és visszaléptem a takarásba. Gyors objektív csere, és már másztam is négykézláb a bokrok mentén az őz irányába. Már megfeleztem a távolságot, mikor kiszúrt, de akkor már kattant a fényképező.

Jót mosolyogtam a bamba őzön, miközben ő már a hegyoldalból ugatott vissza rám. Persze azért poszméh is jutott a memóriakártyára. Hím Bombus ruderariust sikerült jó minőségben fényképezni. Magyar neve nincs is, az angol elnevezés (Red-shanked carder bee) fordításából talán vöröslábú poszméhnek lehetne hívni. A gyakori kövi poszméhhez hasonló, csak a hátsó láb lábszárízének serteszőrei vörösek. A királynő és a dolgozók teljesen feketék, vörös színű potrohhal, a hímek esetében plusz halvány mintázat még fellelhető a toron.


Pécs, 2023. július 28.

Einstand poszméh módra

A poszméheknek van egy különc csoportja. Álposzméheknek, kakukk poszméheknek hívják őket. Míg a becsületes poszméh királynő családot nevel, melyben dolgozók segítik munkáját a következő ivaros generáció felnevelésében, addig az álposzméhek egyszerűen elveszik, ami kell nekik. A már teljes létszámban működő poszméh kolóniában átveszik a hatalmat, és saját utódaik felnevelésére kényszerítik azt. Hasonló fészekparazita életmódot a madárvilágból is ismerünk, senkinek nem kell bemutatni a kakukk életmódját. Nos, egy ilyen álposzméhet sodort elém a szerencse, méghozzá a földi álposzméhet, mely a földi poszméh fészekparazitája. Mi tagadás, örültem neki. :)


Pécs, 2023. július 26.